Evenemang
20 okt 09:00 Språkforum 2023
17 nov 09:00 Lättlästdagen 2023
Start
Steg 1
Steg 2
Slutför bokning
Språkforum - Succédagen är tillbaka!

Fredag 20 oktober 09:00-16:00
Välkommen till en nyttig och underhållande heldag om svenska språket! På Språkforum möter du experter som ger dig kunskaper som du har nytta av såväl på jobbet som privat.
Dagens programpunkter

Grejen med kanslisvenska
Varför är det så lockande att stuva in ännu en inskjuten bisats, ett extra svårt ord och en prepositionsfras till, för den som sysslar med myndighetsspråk? Sara Lövestam ställer en diagnos på kanslisvenskan i dåtid och nutid.
Sara Lövestam är författare och föreläsare

Från låttexter till självbiografi
Ända sedan 1980-talet har Niklas Strömstedt hyllats för sina låttexter fyllda av värme, humor och finess. Nu är han aktuell med självbiografin Om. Du möter honom i ett samtal om språk, stil och skrivande.
Niklas Strömstedt är artist, låtskrivare och författare

Pronomen i klassrummet
I skolan är det flickor, pojkar, hon och han som gäller. Men i klassrummet är det allt fler elever som använder och vill tilltalas med andra pronomen som hen eller dom. Karin Milles beskriver en ny situation i skolan.
Karin Milles är professor i svenska vid Södertörns högskola

Klarare språk
Vårdad, enkel och begriplig säger språklagen att den offentliga svenskan ska vara. Men vad innebär det i praktiken? Här bjuder Ingrid Olsson på sina bästa tips för begripliga texter.
Ingrid Olsson är språkvårdare på Språkrådet

Förortsslang och förortsklang
Både slangen och klangen utmärker elever på en gymnasieskola i Stockholm. Men hur ser ungdomarna på sitt eget språk? Och vad är egentligen förortssvenska? Här skildrar Karin Senter både det förortsförankrade talet och reaktionerna det väcker.
Karin Senter är lektor i nordiska språk vid Uppsala universitet

Konsten att förenkla och försvåra
Det är sällan ordvalet eller ämnet som gör en text lätt eller svår, utan textens grammatiska struktur. Så hur kan vi använda grammatik för att bena ut en snårig text av Lena Andersson eller göra Harry Potter riktigt svårläst? Johan Brandtler visar hur grammatisk struktur både kan förenkla och försvåra förståelsen.
Johan Brandtler är docent i nordiska språk vid Stockholms universitet

Viktig svenska
När vi tvistar om språk handlar konflikterna ofta om helt andra saker. I flera klassiska språkriktighetsfrågor kan det vara dags för nya vägval. Lena Lind Palicki och Anders Svensson diskuterar nya normer och vad vi egentligen talar om när vi talar om språk.
Lena Lind Palicki, chef för Språkrådet, och Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen, är författare till boken Viktig svenska

Anrika ordboken går i mål
När Svenska Akademien grundades togs ett beslut om att ta fram en ordbok. 237 år senare återstår bara ä och ö. Christian Mattsson ger en inblick i arbetet med Svenska Akademiens ordbok, SAOB, och kommande uppdateringen av en av världens mest anrika ordböcker.
Christian Mattsson är redaktionschef för Svenska Akademiens ordbok

Plats: Citykonferensen, Stockholm
Datum: fredag 20 oktober 09:00-16:00
Pris: 2795 kr inkl moms + serviceavgift

I priset ingår föreläs­ningar, lunch och fika.

Moderator är Språktidningens chefredaktör Anders Svensson.


Välj antal biljetter.
Antal biljetter:
Nästa