Evenemang
15 nov 09:00 Språkforum 2024
22 nov 09:00 Lättlästdagen 2024
Start
Steg 1
Steg 2
Slutför bokning
Språkforum

Fredag 20 oktober 2023 09:00-16:00
Förköpet stängt
Eventet har redan ägt rum...
Välkommen till en nyttig och underhållande heldag om svenska språket! På Språkforum möter du experter som ger dig kunskaper som du har nytta av såväl på jobbet som privat.

Frågor: kontakta Eva Bergström eva@ebme.seProgram

9.00 Registrering

9.15 Inledning
Anders Svensson, dagens moderator och chefredaktör för Språktidningen, hälsar välkommen.

9.25 Pronomen i klassrummet
I skolan är det flickor, pojkar, hon och han som gäller. Men i klassrummet är det allt fler elever som använder och vill tilltalas med andra pronomen som hen eller dom. Karin Milles beskriver en ny situation i skolan.
Karin Milles är professor i svenska vid Södertörns högskola.

10.00 Förortsslang och förortsklang
Både slangen och klangen utmärker elever på en gymnasieskola i Stockholm. Men hur ser ungdomarna på sitt eget språk? Och vad är egentligen förortssvenska? Här skildrar Karin Senter både det förortsförankrade talet och reaktionerna det väcker.
Karin Senter är lektor i nordiska språk vid Uppsala universitet.

10.35 Fika

11.05 Viktig svenska
När vi tvistar om språk handlar konflikterna ofta om helt andra saker. I flera klassiska språkriktighetsfrågor kan det vara dags för nya vägval. Lena Lind Palicki och Anders Svensson diskuterar nya normer och vad vi egentligen talar om när vi talar om språk.
Lena Lind Palicki, chef för Språkrådet, och Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen, är författare till boken Viktig svenska.

11.40 Konsten att förenkla och försvåra
Det är sällan ordvalet eller ämnet som gör en text lätt eller svår, utan textens grammatiska struktur. Så hur kan vi använda grammatik för att bena ut en snårig text av Lena Andersson eller göra Harry Potter riktigt svårläst? Johan Brandtler visar hur grammatisk struktur både kan förenkla och försvåra förståelsen.
Johan Brandtler är docent i nordiska språk vid Stockholms universitet.

12.15 Lunch

13.15 Från a till öxla – 500 år med Svenska Akademiens ordbok
När Svenska Akademien grundades 1786 togs ett beslut om att ta fram en ordbok. Nu återstår bara ä och ö. Här ger Christian Mattsson en inblick i arbetet med SAOB och den kommande uppdateringen av en av världens mest anrika ordböcker.
Christian Mattsson är redaktionschef för Svenska Akademiens ordbok.

13.50 Jag har torkat nog många golv
För biografin över Maja Ekelöf belönades Nina van den Brink med Augustpriset. Du möter henne i ett samtal om språk, stil och skrivande – och om konsten att berätta en människas historia.
Nina van den Brink är journalist och författare.

14.20 Fika

14.50 Klarare språk
Vårdad, enkel och begriplig säger språklagen att den offentliga svenskan ska vara. Men vad innebär det i praktiken? Här bjuder Ingrid Olsson på sina bästa tips för begripliga texter.
Ingrid Olsson är språkvårdare på Språkrådet.

15.25 Grejen med kanslisvenska
Varför är det så lockande att stuva in ännu en inskjuten bisats, ett extra svårt ord och en prepositionsfras till, för den som sysslar med myndighetsspråk? Sara Lövestam ställer en diagnos på kanslisvenskan i dåtid och nutid.
Sara Lövestam är författare och föreläsare.

16.00 Avslutning
Moderatorn Anders Svensson avslutar dagen.
Plats: Citykonferensen, Stockholm
Datum: fredag 20 oktober 2023 09:00-16:00
Pris: 2795 kr inkl moms + serviceavgift

I priset ingår föreläs­ningar, lunch och fika.

Moderator är Språktidningens chefredaktör Anders Svensson.