Evenemang
15 nov 09:00 Språkforum 2024
Start
Steg 1
Steg 2
Slutför bokning
VÄLKOMMEN TILL HJÄRNDAGEN

Fredag 11 november 2022 09:00-16:00
Förköpet stängt
Eventet har redan ägt rum...
För tionde gången arrangerar Forskning & Framsteg och Modern Psykologi en lärorik heldag om hjärnan.
Program för Hjärndagen 2022
9.00: Chefredaktörerna Jonas Mattsson och Karin Skagerberg inleder.

9.10: PLACEBO OCH HOPPETS ANATOMI
Har du någon gång funderat över om du verkligen kan känna effekten av ett läkemedel? Skulle du känna skillnad på ett billigt och dyrt vin om man bytte ut etiketten? Hur stor är placeboeffekten och hur går det till när en förväntan om att bli lindrad leder till att man faktiskt mår bättre?
Karin Jensen är docent och ledare för en forskargrupp vid Karolinska institutet. Hon har skrivit boken "Hoppets anatomi: Om förväntanseffekter och placebo".

9.50: Fika

10.15: MEDVETANDET, FORSKNINGEN OCH ETIKEN
Ett av hindren för forskningen om hjärnan och medvetandet har varit de ideologier som styrt beslut, till exempel vem - eller vad - som har medvetande, förnuft och känslor.
Kathinka Evers är professor i filosofi, leder CRB:s forskning om neuroetik och neurofilosofi, och är en av ledarna för Human brain project.

10.55: KREATIVITET PÅ SPEKTRAT
Har konstnärer oftare en psykisk sjukdom eller en neuropsykiatrisk diagnos än personer med icke-kreativa yrken? Clara Törnvall är kulturjournalist och har skrivit boken "Autisterna: Om kvinnor på spektrat".
Simon Kyaga är psykiater och har forskat om kreativitet och psykiatri. I höst utkommer Simon Kyagas och Forskning & Framstegs chefredaktör Jonas Mattssons bok "Ekvilibrium: Om sambandet mellan kreativitet och galenskap".

11.25: Lunch

12.40: DANS
Koreografduon Ongoing Realities bjuder på ett utdrag ur föreställningen What comes through som undersöker minnen genom koreografi och digitala tekniker.
Ongoing Realities består av Anna Näsström och Johan Bandholtz. Med på scenen är även Alexander Zethson på piano.

12.55: KONSTEN ATT STYRA SINA DRÖMMAR
Drömmarnas betydelse och funktion har alltid fascinerat. Men vad säger modern forskning om varför vi drömmer och vad är det som händer när vi själva kan styra våra drömmar, så kallade klardrömmar?
Pontus Wasling, är neurolog och docent vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hans senaste bok heter "Knaster: Medvetandets gåta och illusionen av ett jag".

13.35: BLODTESTER FÖR ALZHEIMER
Alzheimers sjukdom är förknippad med proteinförändringar och nervcellsförtvining i hjärnbarken. Dessa förändringar kan nu mätas i vanliga blodprover.
Henrik Zetterberg berättar om hur förbättrade diagnostiska tester skulle kunna snabba på framtagandet av effektiva läkemedel. Henrik Zetterberg är professor i neurokemi vid Göteborgs universitet.

14.15: Fika

14.40: HJÄRNAN UNDER HOT
Hur reagerar våra hjärnor på hot i en polariserad värld där olika sociala grupper är i konflikt och hur kommunicerar vi sinsemellan upplevelsen av rädsla, obehag och säkerhet? Affektiv neurovetenskap kan bidra till förståelsen av beteende i en grupperad värld.
Andreas Olsson är professor i psykologi vid Karolinska institutet där han leder forskargruppen www.emotionlab.se

15.15: BEHANDLA BEROENDE MED MAGNETFÄLT?
Riktas ett oscillerande magnetfält mot rätt del av hjärnbarken kan man framkalla en rörelse av tummen. Kan den här metoden även påverka hjärnfunktionen mer långvarigt, och kan vara till hjälp vid psykiatriska sjukdomar? Ny forskning visar att det kan vara fallet vid alkoholberoende. Markus Heilig är professor i psykiatri vid Linköpings universitet.

15.55: Chefredaktörerna Jonas Mattsson och Karin Skagerberg avslutar dagen.
Plats: Oscarsteatern, Stockholm.
Datum: fredag 11 november 2022 09:00-16:00

Pris:
Prenumeranter på Forskning & Framsteg eller Modern Psykologi: 1395 kr
Ej prenumerant: 1495 kr

Fika och lunch ingår. Serviceavgift tillkommer.