Evenemang
13 sep 12:00 Forskarlunch - Brott och otrygghet
Start
Steg 1
Steg 2
Slutför bokning
Forskarlunch - Gigantiska kraftfulla mekanismer i vårt hem, universum

Onsdag, 2 juni 12:00-13:00
Anmälan avslutad
Eventet har redan ägt rum...
Forskarlunch med digitalt eftersnack

Galaxer. Svarta hål. Gammablixtar. Jetstrålar. Begrepp som både kan fascinera och skrämma. Svåra att greppa och ger oss en känsla av att vara onåbara. Men vi har samma hemvist - universum.

Yvonne Becherini
är astrofysiker och studerar aktiva galaxkärnor och gammablixtar genom gammastrålningsastronomi. Hon tar oss med på en resa bland de mest kraftfulla energiproduktionsmekanismerna i universum.

Alla aktiva galaxer har en kraftigt energialstrande central region som innehåller ett gigantiskt svart hål. Ett supermassivt objekt som drar till sig omkringliggande materia med stor kraft. Ofta kan man iaktta två enorma motriktade jetstrålar komma ut från det inre av dessa galaxer. Där genereras kolossala mängder strålning av olika slag.

Gammablixtar är korta utbrott av gammastrålning från kollapsande stjärnor eller från kolliderande neutronstjärnor. När en gammablixt inträffar frigör den samma mängd energi som för hela universums ljusstyrka.

EFTERSNACK OCH NÄTVERKANDE
Saknar du liksom vi minglet, nätverkandet och snacket efter forskarluncherna? Denna gång testar vi att bjuda in till ett kort digitalt eftersnack - en plats för alla oss som vill dela tankar kring föreläsningen eller bara vill säga hej till andra deltagare.

DATUM onsdagen den 2 juni
TID föreläsning klockan 12.00-12.45, digitalt mingel klockan 12.45-13.00
FÖR VEM öppen för alla intresserade
PLATS alla deltar på distans via Teams
KOSTNAD Ingen, men anmälan krävs.
ANMÄLAN senast 1 juni på videum.se/biljettkiosken
Länk till forskarlunchen skickas till din e-post senast på morgonen den 2 juni.
ARRANGÖRER Videum Science Park och Linnéuniversitetet

OM FORSKARLUNCHERNA Ett samarbete mellan Videum Science Park och Linnéuniversitetet. Forskare, lärare och studenter, företag i Videum Science Park samt all intresserad allmänhet bjuds in till aktuella forskningsföredrag. Syftet är att ge uppslag till nya intressanta samarbeten mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor.