Evenemang
Start
Steg 1
Steg 2
Slutför bokning
Latinska rytmer - Västerås Stadsmusikkår med solist Anders Paulsson

Söndag, 17 November 17:00
Förköpet stängt
Eventet har redan ägt rum...
Vi bjuder in till stor symfonisk konsert med Västerås Stadsmusikkår och världsstjärnan Anders Paulsson, sopransaxofon.

Sydamerikansk och Latinskinfluerad musik av bl a Astor Piazzola, Giancarlo Castro D’Adonna, Alfred Reed och George Gershwin.

Dirigent Leif Karlsson

Om Anders Paulsson
Anders Paulsson, (*1961) har gjort världskarriär med sin sopransaxofon och är sannolikt den förste musikern med en solistkarriär på detta i klassiska sammanhang sällsynta instrument.

Sedan debuten i Carnegie Hall 1992 har Anders Paulsson framträtt som solist i 30 länder och uruppfört verk av femtiotalet tonsättare i bland annat Alice Tully Hall i New York, Berlin Philharmonie, Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall i London, Palau de la Musica i Valencia, Moscow International Performing Arts Centre och Kitakyushu Performing Arts Centre i Japan.

Han har framträtt som solist med Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker och St. Petersburg Philharmonic och har samarbetat med dirigenter som John Storgårds, Lü Jia, Okku Kamu, Johannes Gustavsson, Eva Ollikainen, Fabio Mastrangelo & Lan Shui.

Anders Paulssons bakgrund som klassiskt skolad musiker – utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Conservatoire de Bordeaux och Manhattan School of Music i New York – kompletterad med en förkärlek för improvisation har gjort att han har haft förmånen att samarbeta med ett brett spektrum av artister från Anne Sofie von Otter, Håkan Hagegård och Gunnar Idenstam till Alice Babs, Red Mitchell och The Real Group.

Han spelade för fredspristagaren Nelson Mandela 1993, har framträtt i sjutton minusgrader vid nyårsfirandet på Skansen och har spelat inför 55 000 jublande åhörare på Yankee Stadium i New York.
Hans CD Swedish Concertos for Soprano Saxophone innehåller musik av Rolf Martinsson, Sven-David Sandström och Anders Eliasson och har hyllats av Gramophone som en riktig höjdpunkt. Som kompositör belönades Anders med Guldklappan för bästa filmmusik 1994 tillsammans med Johan Söderquist.

Bland hans hittills 22 CD inspelningar utvaldes en CD-ROM, Danjugan Sanctuary med hans egna undervattensfotografier för att uppmärksamma världens hotade korallrev, till SVT Europas festkonsert vid Carl XVI Gustavs 60-årsdag.
Han har tilldelats den Kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för sina framstående konstnärliga insatser som sopransaxofonist.

Om Leif Karlsson
Leif Karlsson är dirigent, konsulent och rådgivare med ett stort internationellt nätverk. Som dirigent arbetar han med: Luftförsvarets musikkorps, Förvarets musikkorps NordNorge, Norrlandsoperan, Jönköping sinfonietta, Wermland opera, Västerås Sinfonietta, Bodö Sinfonietta samt de flesta svenska orkesterföreningarna. Sedan 1991 är Leif Karlsson konstnärlig ledare för Norrbottens ungdomssymfoniker, Uppsala blåsarssymfoniker och sedan våren 2019 även för Västerås Stadsmusikkår.

Leif Karlsson är en av grundarna som 1978 skapade Kroumata. Sedan dess har han tillsammans med Kroumata rest världen runt för att sprida svensk kultur och framföra svensk musik. Solistuppgifter med bl.a Los Angeles Philharmonic, Berliner Symphoniker, WDR Rundfunkorchester, Singapore Symphony, Göteborgssymfonikerna, Islands Symfoniorkester, Kungliga Filharmoniska orkestern, Sveriges Radios Symfoniorkester och Lahti Symfoniorkester.

Sedan 1997 är Leif Karlsson och musikerna i Kroumata Kulturambassadörer och har tilldelats Positiva Sveriges Hederspris.
Leif Karlsson är i dag den ledande slagverkaren med historisk inriktning i Sverige. Han återfinns på inspelningar med Per Gross, Kerstin Frödin och deltar som musiker vid internationella statsbesök tillsammans med Kungen och Drottningen.
Leif arbetar nu som musikinspektör för Försvarsmusiken och är ledamot av Kungl. Musikaliska akademien.

Om Västerås Stadsmusikkår
Västerås Stadsmusikkår är en ideell, fristående symfonisk blåsorkester med ca 40 blåsare och slagverkare, där såväl fritids- som yrkesmusiker delar intresset att musicera tillsammans på fritiden.

Musikkåren bildades 1988, och vår dirigent och musikaliske ledare är sen våren 2019 Leif Karlsson. Västerås Stadsmusikkår har under åren gjort ett stort antal konserter, marscher och invigningar, drygt 10 utlandsresor, spelat in tre skivor och vunnit SM för blåsorkestrar åren 1998, 2001, 2004.

Musikkåren är ansluten till Sveriges Orkesterförbund men är i övrigt politiskt och religiöst neutral.

Läs mer via Facebook-eventet
Plats: Carlforsska gymnasiet, Västerås
Datum: Söndag, 17 November 17:00
Biljettpriser:
Ordinarie: 150 kr
Stödföreningsmedlem: 120 kr
Ungdom t.o.m. 16 år: 50 kr

Serviceavgift tillkommer.

Biljetter säljs även på plats från en timme före konsertstart.